Joensuun rauhanryhmän logo

Joensuun rauhanryhmä

viestit (at) joensuunrauhanryhma.org

Varparannan Rauhanakatemia haluaa aurinkorauhaa

6. Varparannan rauhanakatemian 1.-3.8. aiheena olivat eri sukupolvien ja alueiden kulttuurit ja niihin liittyvät konfliktit. Osallistujia oli yli 30, ja Pohjois-Karjalan eri kunnat olivat laajasti edustettuina.

Perjantaina Jouko Aaltonen alusti 70-80-lukujen sukupolvikokemuksista ja näytti elokuvansa Kenen joukoissa seisot. Lauantaina Tarja ja Jari Kupiainen alustivat paikallisten kulttuurien ja konfliktien suhteellisuudesta: paikallinen on osa maailmanlaajuista ja heijastuu koko maailmaan. Pauliina Kainulaisen alustus Pohjois-Karjalan uraanikaivosten vastaisesta toiminnasta osoitti, ettei kysymys ole paikallinen, vaan sekä uraanikauppa että kaivostoiminta ovat kansainvälisiä ja laajalle vaikuttavia asioita. Alustus kirvoitti Kontiolahden kirkonkylällä kiertäneen automielenosoituksen uraaninkaivua vastaan.

Vesa Puuronen pohti rasismin kulttuurin tutkimista siltä kannalta, miten se rakentuu ja koetaan sisältä päin. Tämä on yhteiskunnallisten ongelmien kärjistyessä tärkeä kysymys mm. oireiden tunnistamisen kannalta.

Seminaarissa kuultiin myös hienoja musiikkiesityksiä: Edo Pennings Marjukka Erttolan kanssa sekä Leila Luukkainen ja Pentti Ojajärvi.

Sunnuntaina Jouko Jokisalo alusti rauhan mahdollisuudesta fossiilisen energian loppumisen ja ilmastokriisin tilanteessa ja nosti esiin aurinkorauhan käsitteen. Fossiilienergian saannista käytävän sodan sijaan se on ainoa turvallinen mahdollisuus: ihmisten ja tavaroiden liikkumista ja kulutusta on öljyn loppuessa radikaalisti vähennettävä ja kehitettävä paikallisesti aurinkoenergian hyödyntämistä eri tavoin. Antaahan aurinko maapallolle 15 minuutissa sen määrän energiaa, minkä vuodessa tarvitsemme.

Uraani ja atomivoima tai biodiesel todettiin vahingollisiksi. Paitsi että uraani on myrkyllistä, se myös aiheuttaa radioaktiiviset kaivosalueet, voimalaitokset ja jätteen vuosituhansien ajaksi. Se on myös erittäin riskaabeli terrorin ja inhimillisten erehdysten kannalta. Biodiesel taas aiheuttaa ympäristö- ja nälkäongelmia ja ruokkii kuvitelmaa kaiken jatkumisesta entisellään. Puheet talouskasvusta tulisi korvata koko ihmiskunnan pelastumista koskevalla vakavalla pohdinnalla, jonka on oltava poliittisten ratkaisujen tärkein lähtökohta.

Takaisin

Sivustoa on viimeksi päivitetty 18. marraskuuta 2018. Ilmoita ongelmista: kirsti.era / ät gmail.com