Joensuun rauhanryhmän logo

Joensuun rauhanryhmä

viestit (at) joensuunrauhanryhma.org

VARPARANNAN RAUHANAKATEMIA VAATII LIBANONIIN TULITAUKOA JA KOULUIHIN RAUHANKASVATUSTA

Kuva Varparannan rauhanakatemiasta

Varparannan työväentalolla Kontiolahdella järjestettiin 28.-30.7.2006 yli 40 osanottajaa koonnut rauhanseminaari, neljäs "rauhanakatemia". Järjestäjiä olivat Joensuun Rauhanryhmä ja Oulun Rauhantoimikunta. Tänä vuonna luennoivat mm. Oulun yliopiston naistutkimuksen professorina toiminut Kaarina Kailo, joka toi esiin kunnallisten palveluiden kaupallistamisen luomia vaaroja perheille ja naisille sekä kertoi konkreettisia esimerkkejä kansalaisopistojen sivistystehtävän rapautumisesta. Samanaikaisesti aseisiin riittää rahaa. Oululainen Dimitris Mizaras alusti mm.Kreikan opiskelijoiden laajoista protesteista yliopistojen yksityistämistä vastaan. Ne ovat Suomen mediassa jääneet vaille mitään huomiota.

Irakin tilannetta arvioi Suomessa asuva ay-aktiivi Omar Bahaaldin, joka totesi maan olevan luisumassa sisällissotaan, jota miehityshallinto ja uskontoerojen korostaminen mediassa lietsoo. Hän painotti myös Libanonin sodan vaarallisuutta. Pommeilla on tapettu jo satoja syyttömiä siviilejä ja aiheutettu Välimeren pahin öljykatastrofi. Vaarana on, että sotaan vedetään mukaan Syyria ja Iran, jolloin öljysota luo maailmansodan uhkan. Seminaarin osanottajat vaativat USA:ta painostamaan Israel välittömään tulitaukoon ja kehottavat kansalaisia vaatimaan EU:lta aktiivisia toimia rauhantilan saavuttamiseksi aluella.

Dosentti Jouko Jokisalon aiheena olivat niukkenevat fossiiliset energialähteet, ekologinen kriisi ja militarismi. Pyrkimys jatkuvaan taloudelliseen kasvuun on ajamassa ihmiskuntaa kohti jatkuvia sotilaallisia konflikteja, joiden perimmäisenä syynä on taistelu öljy - ja muista energialähteistä. Ydinaseiden ja ekologisen kriisin aikakaudella ihmiskunnalla ei ole varaa kansainvälisten ongelmien ratkaisemiseen sotilaallisin keinoin.

Monikansallisessa paneelissa keskusteltiin suhtautumisesta maahanmuuttajiin ja oltiin huolestuneita arkipäivän rasismin esiintymismuodoista. Mukana olivat mm. Olga Davydova ja Erkki Kanerva Joensuusta. Toisessa paneelissa keskusteltiin EU:n nopean toiminnan joukkoista. Mm. kansanedustaja Tarja Cronberg sekä Vaihtoehto EU:lle -liikkeen pääsihteeri Jussi Lilja osallistuivat iskujoukkopaneeliin, jonka enemmistön johtopäätös oli kielteinen kanta EU:n militarisointiin ja asevaraiseen "turvallisuuteen".

Seminaarilaiset kehottavat kansalaisia osallistumaan mielenosoitukseen uusliberalismia ja militarismia vastaan Helsingissä 9.9. Seminaari ehdottaa rauhanmielenosoituksen järjestämistä Kittilässä EU:n puolustusministerikokouksen aikana 2.-3.10. 2006.

Rauhanakatemia oli myös huolestunut kansainvälisyyskasvatuksesta nyky-Suomen peruskouluissa ja lukioissa. Opetussuunnitelmissa korostuu yksipuolisesti menestys kansainvälisessä taloudessa, varsinaiset rauhankasvatuksen teemat - konfliktien rauhanomainen ratkaiseminen ja solidaarisuus - ovat hävinneet niistä lähes täysin.

Sivustoa on viimeksi päivitetty 18. marraskuuta 2018. Ilmoita ongelmista: kirsti.era / ät gmail.com