Joensuun rauhanryhmän logo

Joensuun rauhanryhmä

viestit (at) joensuunrauhanryhma.org

VIII Varparannan rauhanakatemia Joensuussa 30.7.-1.8.2010
rikkaan lännen kääntöpuoli

Jouko Jokisalo alustaa 30.7.2010

Kahdeksas Varparannan rauhanakatemia käsitteli kaikkiaan noin 50 henkilön voimin globaalihistoriaa ja eritoten Amerikkoja ja Afrikkaa. Pohdimme mm. siirtolaisuuden kytkentöjä maailmanlaajuiseen eriarvoisuuteen.

Alustuksia:
Marjaliisa Siira: Uusia tuulia ja vastatuulia Latinalaisessa Amerikassa / Saxell: Aktivismin ja optimismin USA / Pentti Straniuksen raportti lauantailta
Sunnuntain alustajan Maima Mahmudin elämäntarina

Seminaari otti kantaa Afganistanin sotaan ja Länsi-Saharan miehitykseen:

Suomen hallitukselle, eduskuntaryhmille ja europarlamentaarikoille

Joensuussa 30.7.-1.8.2010 järjestetyn 8. Varparannan rauhanakatemian osanottajat, noin 50 henkilöä, vetoavat Suomen hallitukseen, eduskuntaan ja Europarlamenttiin:

 1. Kansainvälisen oikeuden loukkaukset Länsi-Saharassa on lopetettava

  Vaadimme, että Suomi toimii Afrikan viimeisen siirtomaan Länsi-Saharan itsemääräämisoikeuden toteuttamiseksi ja vaatii Marokkoa lopettamaan alueen miehittämisen. Tulee järjestää YK:n valvoma ihmisoikeustilanteen arviointi ja sahrawien kansanäänestys Länsi-Saharassa. EU:n tuki Marokon miehityspolitiikalle on lopetettava.

  Suomen tulee vastustaa EU:n kalastussopimusta Marokon kanssa, koska se kohdistuu Länsi-Saharan alueeseen ja uhkaa tuhota alueen kalakannat eurooppalaisten ylikalastuksen johdosta. Suomen on vaadittava, että EU noudattaa kansainvälistä oikeutta, jonka mukaan ulkopuoliset maat eivät saa hyödyntää miehitettyjen alueiden luonnonvaroja yhteistyössä miehittäjän kanssa. Suomen on otettava mallia Ruotsista, joka on vastustanut kalastamista Länsi-Saharan alueella.

 2. Ulkomaisten joukkojen on poistuttava Afganistanista

  Afganistanin sota eskaloituu ja viime kuukaudet ovat olleet ennätyksellisen verisiä jopa Nato-koalitiolle. Kiihtyvä sota lisää ennen kaikkea siviiliväestön kärsimyksiä. Erityisesti naisten ja lasten elämä ja terveys ovat vaarassa. Sota kärjistää entisestään lännen ja arabimaiden sekä Pakistanin ja Intian keskinäissuhteiden ongelmia. Aseellinen ratkaisu Afganistanin sodassa on mahdoton. Sodan jatkumisesta hyötyvät ainoastaan aseteollisuus ja poliittinen fundamentalismi.

  Vaadimme Suomea toimimaan kansainvälisissä yhteyksissä poliittisen ratkaisun aikaansaamiseksi ja vetämään kaikki sotilaamme pois Afganistanista. Vapautuneet varat tulee palauttaa aitoon rauhan turvaamiseen ja kehitysapuun.

  Seminaarin alustuksia: Jani Saxell: Aktivismin ja optimismin USA

Sivustoa on viimeksi päivitetty 18. marraskuuta 2018. Ilmoita ongelmista: kirsti.era / ät gmail.com