Joensuun rauhanryhmän logo

Joensuun rauhanryhmä

viestit (at) joensuunrauhanryhma.org

Ei iskua Syyriaan vaan aselepo, neuvottelut ja humanitaarista apua

Syyrian sisällissota on inhimillinen katastrofi : yli 100.000 kuollutta, kolmannes maan 22-miljoonaisesta väestöstä elää pakolaisena – kansainvälisen yhteisön on toimittava konfliktin lopettamiseksi rauhanomaisin keinoin.

Kemiallisen iskun tekijät on selvitettävä, eikä pelkkien tiedustelutietojen pohjalta, vaan YK:n tutkijoiden toiminnan perustalta. "Jälleen kerran CIA esittää todisteita hyökkäyssodalle ilman YK:n valtuutusta. Tällä kertaa CIA on varma, että Assadin hallinto on käyttänyt kemiallisia aseita. Me muistamme, kuinka 10 vuotta sitten CIA todisti Saksan tiedustelijan "Curveballin" lausuntoon nojautuen, että Irakilla on biologisia aseita. Se oli silloin oikeutus presidentti Bushin hyökkäyssotaan Irakia vastaan. Tänään tiedämme varmasti: silloinen oikeutus sodalle oli valhe!" (Saksan vihreiden parlamenttiedustaja Christian Ströbele). Mitä perusteita on luottaa CIA:n tämänkertaisiin väitteisiin?

Mahdolliset tekijät on haastettava kansainväliseen tuomioistuimeen, olivatpa syyllisiä diktaattori Assadin joukot tai kapinalliset.

Ulkopuolinen sekaantuminen konfliktiin ja asetoimitukset sodan osapuolille on lopettava: Syyria on ulkoisten voimien avustama teurastamo. Aseita ja sotilaallista apua sodan osapuolille toimittavat ainakin amerikkalaiset, venäläiset, iranilaiset, Saudi-Arabia, Kuwait ja Qatar.

USA:n suunnittelema pommi-isku olisi laiton. Kansainvälisen oikeuden mukaan vain YK:n turvallisuusneuvosto voi antaa sotilaalliselle iskulle valtuutuksen. Tässä valossa herättää ihmetystä Pohjoismaiden johtajien ja presidentti Obaman yhteinen julkilausuma, jossa perustellusti tuomitaan kemiallisten aseiden käyttö, mutta sitten pidetään välttämättömänä voimakasta kansainvälistä reaktiota mainitsematta kuitenkaan mitään YK:n sanktiosta.

Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten sotilaallinen isku saattaisi laajentaa konfliktin kansainväliseksi suurkonfliktiksi.

Sotatoimilla ei olisi edes konkreettisia tavoitteita - ovatko ne harjoitus Iraniin suunniteltavan iskun toteuttamiseksi? Yhdysvaltojen sotilaallisen puuttumisen todellinen tulos olisi "radikaalien islamistien voitto" (Joshua Landis, Oklahoman yliopiston Lähi-idän tutkimuksen instituutin johtaja). - Tätäkö halutaan?

Yhdysvaltojen sotilaalliset toimet vain lisäisivät väestön kärsimyksiä. Ne merkitsevät enemmän kuolleita, haavoittuneita ja pakolaisia.

YK:n turvallisuusneuvoston on pakotettava osapuolet neuvottelupöydän ääreen. Venäjän presidentin viimeaikaiset lausunnot herättävät toivon, että Venäjä saattaa osaltaan painostaa Assadia neuvottelupöytään. Kurdialueen autonomia on taattava; tuki niille oppositiovoimille, jotka ovat rauhanomaisen ratkaisun kannalla; Iran tarvitaan mukaan neuvotteluihin.

Irak, Afganistan ja Libya ovat esimerkkejä Yhdysvaltojen epäonnistuneesta sotapolitiikasta. Nyt Syyria ja jatkossa Iran?

Loppu kaksinaamaiselle politiikalle: Irakin diktaattori Saddam Hussein käytti sodassa Irania vastaan vuodesta 1983 lähtien sinappikaasua ja sodan loppupuolella hermokaasuja (Sarin ja Tabaun). Yhdysvaltojen presidentti Reagan tiesi tästä, mutta USA piti tiedon salassa, koska tuohon aikaan Irak oli sen tärkeä liittolainen. Vuonna 1988 Yhdysvallat luovutti jopa tietoja Husseinin joukoille kemiallisten iskujen suorittamiseksi Iranin joukkoja vastaan. (lähde: Foreign Policy, Yhdysvaltain silloinen Bagdadin sotilasattasea Rick Francone). Ranska ja Britannia luovuttivat silloin Saddam Husseinille pommikoneet kemiallisten pommien pudottamista varten ja Moskova Scud-raketteja, jotka soveltuvat kemiallisten aseiden käyttöön. Saksan liittotasavallasta Irak sai silloin kemiallisten aseiden tuotantoon vaadittavan teknologian.

Hurskastelun, moralisoinnin ja pommi-iskujen sijaan Syyriaan tarvitaan aselepo, neuvottelut ja humanitaarista apua.

Sivustoa on viimeksi päivitetty 18. marraskuuta 2018. Ilmoita ongelmista: kirsti.era / ät gmail.com