Joensuun rauhanryhmän logo

Joensuun rauhanryhmä

viestit (at) joensuunrauhanryhma.org

Pommitukset seis: neuvotteluratkaisuun Libyassa

YK:n turvaneuvoston päätöksellä johtavat Nato-maat käyvät ilmasotaa Libyan nykyjohtoa vastaan. YK:n päätöksen tavoite oli pysäyttää Gaddafin sota omaa kansaansa vastaan, lopettaa siviileihin kohdistuvat väkivaltaisuudet, suojella heitä ja edistää humanitaarisen avun perille saamista. Libyan ilmavoimat ja -puolustus on jo tuhottu. Nykytilanteessa pommitusten jatkaminen merkitsee vain lisää siviiliuhreja ja maan infrastruktuurin tuhoamista.

Nato ei ollut huolestunut ihmisoikeuksista Saudi-Arabian erikoisjoukkojen tukahduttaessa hiljattain verisesti Bahrainin kansannousun. EU on jo vuosia palauttanut laittomia maahanmuuttajia Gaddafin armoille tietoisena heidän brutaalista kohtelustaan maassa. Lännen sotapolitiikkaa Libyassa tukevat ne arabivaltiot, jotka kaikkien räikeimmin polkevat ihmisoikeuksia. Kaikki tämä herättää kysymyksen lännen kaksinaismoraalista ja sotatoimien julkilausumattomista taustoista. Näihin näyttää sisältyvän kysymys siitä, kuka tulevaisuudessa hallitsee Libyan runsaita öljy- ja maakaasuvaroja.

Sotatoimet Libyassa ovat lamauttamassa arabimaissa käynnistyneen demokratiakehityksen, mikä ehkä selittää Arabiliiton niille antaman tuen. Pommitusten jatkuminen ruokkii ääri-islamismia. Libya on ajautumassa sisällissotaan, joka pitää sisällään kansanmurhankin mahdollisuuden. Natosta on tulossa tämän kehityksen yksi osapuoli. Siirtäessään vastuuta Libyan pommituksista Ranskalle ja Iso-Britannialle Yhdysvallat on saavuttamassa yhden tavoitteensa, Euroopan maiden aktiivisemman roolin sotilaallisissa konflikteissa.

Rauhanomaisen kehityksen saavuttamiseksi on muodostettava YKn, Arabiliiton ja Afrikan Unionin välittäjäkomissio. Yhdysvaltojen ja entisten siirtomaavaltojen Ranskan, Englannin ja Italian on välittömästi lopetettava sotatoimensa alueella. Suomen ei pidä missään tapauksessa sekaantua sotaan, vaan toimia aktiivisesti YK:n nimissä, tulitauon ja neuvotteluratkaisun puolesta.

Kestävän rauhan turvaaminen edellyttää maailmantalouden öljyriippuvuuden olennaista vähentämistä, muuten öljysotia on lähitulevaisuudessa odotettavissa lisää.

Joensuun Rauhanryhmä: Inka Kivi, Kirsti Era, Jouko Jokisalo, Edo Pennings, Ari Sulopuisto, Martti Vaskonen

Sivustoa on viimeksi päivitetty 18. marraskuuta 2018. Ilmoita ongelmista: kirsti.era / ät gmail.com