Joensuun rauhanryhmän logo

Joensuun rauhanryhmä

viestit (at) joensuunrauhanryhma.org

Hyvät ihmiset

puhe on pidetty Joensuun torilla 17.1.2009

Gazan sodan kuvat ovat silmissämme ja mielessämme. Tämä silmitön ja kohtuuton väkivallan aalto Lähi-idässä herättää turhautumista, surua ja raivoa. Siksi olemme nyt koolla. Haluamme ilmaista nämä tunteet ja vaatia Gazaan välitöntä rauhaa.

Israelin armeijan hyökkäyksessä Gazaan ja Hamasin raketti-iskuissa kärsijöitä ovat ennen kaikkea lapset ja muut suojattomat siviilit. Gazan konfliktissa on kuollut yli tuhat palestiinalaista, heistä ainakin kolmannes lapsia. Lukemattomat muut palestiinalaiset kärsivät traumoja aiheuttavista peloista, ruuan, veden ja hoidon puutteesta. Tällaisen väkivallan keskellä eläminen jättää ihmiseen jäljet loppuiäksi. Väkivalta ja epäoikeudenmukaisuus ovat vihan siemen.

Rajan toisella puolella suuri joukko israelilaisia elää päivästä päivään pelossa raketti-iskujen takia. Myös heidän keskuudessaan pelko omasta ja lasten puolesta synnyttää vihaa ja siirtää pysyvän rauhan mahdollisuuksia yhä kauemmas.

Me olemme tänään liikkeellä inhimillisen hädän takia. Ennen muuta lasten hädän takia. Lähi-itään on saatava kestävä rauha. Tällaiset kaiken kohtuuden ylittävät julmuudet vain pahentavat tilannetta.

Emme kuvittele että meillä olisi ratkaisun avaimet Lähi-idän poliittiseen umpisolmuun. Mutta monta asiaa on selvää jokaiselle inhimilliselle sydämelle. Juutalaiset ovat historiansa mittaan kärsineet paljon. Heillä on oikeus omaan maahan, jossa istua rauhassa oman viikunapuun alla. Samalla tavalla jokaisella palestiinalaisella on yhtäläinen ihmisarvo ja oikeus omaan maahan ja yhteiskuntaan, jota rauhassa kehittää. Väkivallan avulla ristiriitoja ei ole mahdollista ratkaista.

Ristiriitojen keskiössä eivät ole uskonnolliset syyt vaan poliittiset. Mutta ei voi olla huomaamatta, miten uskonnollisia perusteluja käytetään pitkittämään ja pahentamaan ongelmia. Monet juutalaiset ja kristityt tulkitsevat pyhiä kirjoituksiaan ahtaasti. He pelkäävät, että Jumala kostaa jos he millään tavalla asettavat vaatimuksia Israelin valtion toiminnalle. Toisaalta muslimeille oikeudenmukaisuus on keskeinen arvo ja jos sitä loukataan, tulkitaan uskon kehottavan väkivaltaiseen puolustautumiseen. Jos uskonnolla perustellaan koston kierteen jatkumista, silloin uskontoa käytetään väärin, hirvittävällä tavalla väärin.

Lähi-idässä on näiden kolmen suuren kirjan uskonnon juuret ja pyhimmät paikat. Näille kolmelle uskonnolle on myös yhteistä, miten niiden pyhien kirjoitusten keskeinen viesti on, että Jumala on armelias. Kirjoitusten mukaan Hän ei halua ihmisiltään muuta kuin että he toteuttavat oikeudenmukaisuutta ja rakentavat rauhaa. Jos puhuttaisiin Pyhästä Jumalasta inhimillisin sanoin, voisi kuvitella että Hän suree sydämensä pohjasta sitä, mitä Gazassa nyt tapahtuu.

Maailma asettaa toivonsa Yhdysvaltojen uuteen presidenttiin. Obaman valtaannousu herättää toiveita uudenlaisista painotuksista. Mutta hänelläkin on vastassaan monia paineita. Suokoon Jumala että hänellä riittää rohkeutta ja päättäväisyyttä tehdä se mikä on oikein.

Euroopan Unioni ei voi siirtää kaikkea vastuuta Yhdysvalloille. Suomen hallituksen tulee toimia aktiivisesti EU:ssa ja muutenkin. Meidän hallituksemme ei pitkään aikaan ole etsinyt merkittävää rauhantekijän roolia maailman konflikteissa. Nyt on sen aika. Suomen hallituksen tulee aloittaa tukemalla kaikin mahdollisin keinoin välitöntä tulitaukoa Gazaan. Sen jälkeen ponnistelut tulee kohdistaa oikeudenmukaisen rauhan edellytysten kasvattamiseen.

Lähi-idän kärsivien hätä saa meidät vaatimaan yhdessä: loppu väkivallalle, yhteisen ihmisyyden nimissä!

teologian tohtori Pauliina Kainulainen


Sivustoa on viimeksi päivitetty 18. marraskuuta 2018. Ilmoita ongelmista: kirsti.era / ät gmail.com